Banner 468 x 60px

 

środa, 2 kwietnia 2014

Jak wyglądałby skład naturalnych produktów?

0 komentarze

Nauczyciel chemii z Australii James Kennedy stworzył zestaw zdjęć rzucający nowe światło na dyskusję nad wyższością naturalnej, organicznej żywności i GMO oraz pestycydów, promowanych przez firmy takie jak Monsanto. Jego plakaty przedstawiają organiczne produkty i rozkładają je na chemiczne składniki.

Kiedy czytamy listę składników na przetworzonym jedzeniu (które jemy, lub nie chcemy jeść) jest ona zazwyczaj długą i frustrującą listą związków chemicznych których nie potrafimy rozpoznać. Jednakże seria Kennedy’ego pokazuje, że nasz strach przed większością z tych związków jest nieuzasadniony.

Chcę zmniejszyć strach, jaki większość ludzi odczuwa wobec ‘związków chemicznych’ i zademonstrować jak natura ewoluowała w sposób daleko bardziej zaawansowany, niż potrafimy wytworzyć w laboratoriach,” pisze Kennedy, który osobiście unika kupowania jakiegokolwiek jedzenia zawierającego MSG, wysoko-fruktozowego syropu kukurydzianego.



Te plakaty rozbijają wszystkie większe składniki produktów – używając numerów E- oraz IUPAC (Międzynarodowa Unia Chemii Czystej i Stosowanej) zamiast zwyczajowych nazw pod którymi występują. Anthocynanins na przykład, nadaje jagodom ich smak oraz jest znany pod nazwą E163,” wyjaśnia. Więcej informacji można znaleźć na jego stronie ameskennedymonash.wordpress.com







0 komentarze:

Prześlij komentarz

 
Sierobi.pl © 2011 . Supported by and